Företagslån

Företagslån till enskild firma

Att ta företagslån till enskild firma kan kännas som ganska riskfritt för dig som ägare av företaget men faktum är att det kan innebära ganska stora risker. Vi ska här gå igenom allt som du behöver tänka på inför ett företagslån till ditt EF och hjälpa dig att jämföra och hitta den bästa långivaren för dig och ditt företag.

Risker med företagslån för EF
Oavsett vem som tar ett lån finns det alltid risker förknippat med lån om skulden inte kan betalas tillbaka. Har du ett företag i företagsformen EF tar du större risker än exempelvis om du hade haft ett aktiebolag. I en enskild firma är det du som är personligt ansvarig för företagets skulder. Det här utgör en stor risk för dig personligen om företaget inte klarar av att betala tillbaka lånet. Därför är det viktigt att ha full koll på vad ett företagslån för ett EF innebär innan du gör din ansökan.

Svårigheterna med att få lån som enskild firma
Det kan i vissa fall vara svårt att få lån som enskild firma men helt omöjligt är det så klart inte. Det är inte alla långivare som är beredda att ta risken att låna ut pengar till ett EF just på grund av att företagets ekonomi är så starkt sammankopplat med ägarens ekonomi.
Som egenföretagare i enskild firma krävs det därför ofta någon slags säkerhet eller en mycket väl förankrad och realistisk affärsplan och att du kan visa upp mycket positiva siffror i företagets ekonomi för en längre tid. Kan du visa upp flera säkerheter och även i din privatekonomi är det betydligt lättare för dig att få företagslån för din enskilda firma.

När behöver du ett företagslån till ditt EF?
I ett EF där det ofta är vanligt med få eller inga anställda har du ofta bara dig själv att förlita dig på för att få in intäkter i företaget. Då kan det ta tid att få ett tillräckligt stort regelbundet kassaflöde under de första åren.
Ibland behövs kapital från start när du vill få igång verksamheten för att kunna börja tjäna pengar. För nystartade företag är marknadsföring en viktig del för att kunna få igång verksamheten och då kan marknadsföringen ibland kosta en hel del. Som enskild företagare kan det också ibland vara svårt med likviditeten om du har kunder med lång kredittid och det går lång tid mellan faktureringarna.
Har du fått igång verksamheten och omsättningen tickar på kanske du istället vill utöka din verksamhet, skala upp ditt företag eller satsa på en ny affärsidé. Du behöver kanske köpa in arbetsredskap eller fräscha upp företagets lokaler.
Det finns som sagt många anledningar till att du behöver ett företagslån till ditt EF och med ett lån får du bättre möjligheter att öka lönsamheten och få företaget att växa.

Viktiga saker att tänka på vid jämförelser av företagslån för enskild firma
Eftersom du som ägare står personligt ansvarig för företagets skulder är det viktigt att ha full koll på vad du ska titta på bland de olika långivarna. Det hjälper dig att jämföra lånen och hitta ett lån med de bästa villkoren.
Viktiga saker att tänka på inför företagslån:
Betalningsförmåga – Finns det pengar i företaget eller i den privata ekonomin som kan användas för att betala tillbaka lånet? Hur ser beräknade intäkter ut och finns det någon realistisk och hållbar affärsplan?
Säkerhet – Har företaget eller du som privatperson något som säkerhet? Det kan till exempel röra sig om tillgångar som maskiner, lagervaror eller en fastighet för företagets del. Som privatperson har du kanske ett sparkonto som kan täcka upp ekonomiskt.
Syftet med företagslånet – Vad är syftet med lånet? Finns det en tydlig och hållbar plan med lånet för vad det ska användas till?
Ränta – Vilken effektiv ränta klarar företaget av utifrån beräknade intäkter? Vad kommer räntan att bli med och utan säkerhet?
Avgifter – Vilka extra avgifter finns det som till exempel uppläggningsavgift och fakturaavgift
Återbetalningstid – Vilken återbetalningstid klarar företaget av?

Sedan är det alltid viktigt att du har tänkt igenom ekonomiskt svåra situationer och att storleken på lånet, räntekostnader och andra kostnader kan klara en ekonomiskt svår situation. Som egenföretagare med få eller inga anställda finns det några vanliga scenarios:
Vad som händer om du blir sjuk och inte kan arbeta – Står företaget still då eller drivs den vidare?
Om företaget klarar oväntade ekonomiska händelser – Vad händer om kunder inte betalar i tid?
Om din privata ekonomi kan täcka upp – Kan du täcka upp med egna pengar om ditt företag inte klarar betala tillbaka lånet?
Dessa frågor är viktiga att tänka igenom inför ett företagslån för att du själv ska känna en trygghet med att utifrån dessa förutsättningar välja rätt lånebelopp, ränta och återbetalningstid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *