Företagslån aktiebolag

Hos oss kan du jämföra och ansöka om företagslån till aktiebolag. Vi jämför både lån och fakturaköp när du är i behov av finansiering för ditt AB.

När behöver du ett företagslån till ett aktiebolag?

Det finns många anledningar till att du behöver ett företagslån till ditt aktiebolag. Du vill kanske utöka din verksamhet, skala upp ditt företag eller satsa på en ny affärsidé. Det kan också vara så att du behöver fräscha upp företagets lokaler, köpa in arbetsredskap för att något har gått sönder eller för att det behövs investeras i nya materiella tillgångar.
Ibland kan man som företagare också behöva pengar snabbare än den kredittid som kunderna har fått, särskilt om kunderna har väldigt lång kredittid.

Har du ett nystartat företag och vill få igång verksamheten för att kunna börja tjäna pengar kan du ibland behöva kapital redan från start. Marknadsföring är en viktig del för nystartade företag för att kunna få igång verksamheten och då kan marknadsföring i vissa fall kosta en hel del.
Med ett företagslån för ditt aktiebolag får du bättre möjligheter att både växa som företag och öka lönsamheten.

Företagslån till aktiebolag

Risker med företagslån för ett AB

Det finns alltid risker förknippat med att ta ett lån genom att ditt företag inte klarar att betala tillbaka. En fördel med att du har ett AB som tecknar företagslån är att det ekonomiska ansvaret bärs av ditt företag och du som person har inget personligt ansvar och tar därmed inga risker. Väljer du personligen att gå i borgen som säkerhet förbinder du dig som person att betala hela skulden om ditt företag inte kan betala. Det är en stor risk men visar att du starkt tror på ditt aktiebolag och ditt mål med lånet.

Viktigt att tänka på vid jämförelser av företagslån till aktiebolag
Det finns några saker som är viktiga att tänka på vid jämförelser av långivare och inför ett företagslån till ditt aktiebolag. En hel del av dessa saker tittar även banken eller långivaren på innan de kan ge dig ett låneerbjudande.

Vi har tagit fram några saker som kan vara bra när du jämför olika långivare. När du sedan har plockat ut en eller flera som känns rätt för dig och ditt företag är det bra att läsa igenom varje långivares krav och hur de gör sin bedömning av ett företags betalningsförmåga. Betalningsförmågan spelar en stor roll för långivarens erbjudande om ränta så det kan vara värt att studera extra noga deras krav och bedömningskriterier för att hitta ett lån med de bästa villkoren. Det kan vara en god idé att söka hos flera långivare men många kreditupplysningar sänker ditt kreditvärde. Behöver du ansöka hos flera långivare kan en låneförmedlare vara ett bättre alternativ.

Viktigt att tänka på inför företagslån till aktiebolag:

  • Återbetalningsförmåga – Hur mycket pengar är på väg in och hur ser beräknade intäkter ut framöver? Finns det någon affärsplan och är den realistisk?
  • Säkerhet – Finns det något att pantsätta som säkerhet? Det kan till exempel röra sig om tillgångar som maskiner, lagervaror eller en fastighet. Du kan även gå i borgen men då förbinder du dig som person att betala hela skulden om ditt företag inte kan betala. Det är en stor risk men visar att du starkt tror på ditt aktiebolag och ditt mål med lånet.
  • Syftet med företagslånet – Vad är syftet med lånet? Finns det en tydlig och hållbar plan med lånet?
  • Ränta – Vilken effektiv ränta klarar du av i ditt företag utifrån dina beräknade intäkter? Vad blir räntan med och utan säkerhet?
    Vilka extra avgifter det finns som exempelvis uppläggningsavgift och fakturaavgift
  • Återbetalningstid – Hur ser dina beräknade intäkter ut för att bestämma rätt avbetalningstid?

Vilken typ av ränta på ditt lån ska du välja för ditt AB?

Företagets betalningsförmåga spelar som sagt en stor roll för långivarens erbjudande om ränta så det kan vara värt att kontrollera deras krav och bedömningskriterier för att hitta ett lån med de bästa villkoren. En säkerhet vid ett lån är också en avgörande del i hur pass låg ränta du kan erbjudas.
Sedan kan räntan på lånet variera över tid beroende på vilken typ av ränta du väljer för ditt lån:

  • Fast eller bunden ränta – Det här innebär att räntesatsen blir låst till en viss procentsats under en viss tid. Ska lånet återbetalas i förtid behöver du betala all beräknad ränta som långivaren har satt för hela låneperioden. En stor fördel med denna variant är att du alltid vet vad du ska betala varje månad och slipper överraskningar om kraftigt höjda räntor.
  • Rörlig ränta – Detta innebär att räntan följer marknadsräntan. Risken med detta är om räntan stiger kraftigt och du får svårt att betala enligt den höga räntan som uppstått. Du kan också ha tur och betala en betydligt lägre ränta än du väntat dig. Lägre kostnader är aldrig fel och du har bättre möjlighet att kunna återbetala lånet i förtid till lägre kostnader.
  • Räntefria lån – Det här låter väldigt bra att slippa betala ränta men det kan faktiskt bli ett mycket dyrare alternativ i slutändan. Istället för ränta brukar långivaren istället ta betydligt högre avgifter. Här behöver du räkna på de olika räntetyperna för att verkligen kunna jämföra långivare med olika sorts räntor.